Výstavbu protipovodňových opatrení ukončí obec v októbri tohto roka

22.08.2011 Stropkov

Okrúhle 22. augusta (TASR) - Východoslovenská obec Okrúhle v Stropkovskom okrese realizuje od júna tohto roka projekt zameraný na výstavbu protipovodňových opatrení. Výsledky svojej doterajšej práce dnes prezentuje verejnosti na konkrétnych ukážkach vo svojom chotári, ako aj na pôde obecného úradu počas otvoreného fóra o revitalizácii krajiny a integrovanom manažmente povodí.

Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny, ktorý schválila vláda SR v minulom roku, pokračuje prvým realizačným projektom v 190 obciach. Jednou z nich je aj dedina Okrúhle, v uplynulých rokoch často sužovaná prívalovými povodňami spôsobujúcimi škody na obecnom, ako aj na majetku miestnych obyvateľov.

\"V minulých rokoch sa nám stávalo, že sme tu mali po dažďoch zatopený stred obce s rodinnými domami a kultúrnym domom aj dva či trikrát do roka. V tejto súvislosti sme začali v okolitých lesoch realizovať opatrenia zamerané na zachytávanie prívalových vôd,\" informoval TASR starosta Okrúhleho Michal Kolesár. Ako dodal, v rámci projektu si našlo prácu desať miestnych ľudí predtým evidovaných na úrade práce.

Podľa zástupcu dodávateľa stavebných prác v okolí obce Miroslava Hríba z Vodalesa, s. r. o., cieľom dnešného podujatia v Okrúhlom je priblížiť farmárom, zástupcom samospráv či štátnej správy riešenia výstavby protipovodňových objektov v krajine a prezentovať použité technológie.

\"Naše opatrenia sa týkajú napríklad budovania vodozadržných bazénov, potom sú to prehrádzky na suchých potokoch, odrážky na lesných cestách, oprava studničiek, zápletové vŕbové plôtiky, tých postupov je trocha viac,\" poznamenal Hríb. Podľa jeho slov je cieľom týchto prác okrem zachytávania nečistôt, ktoré by mohli upchať potok, kanály či priepusty v obci, spomalenie prívalových vôd, \"aby odtok po povodni netrval štyri až šesť hodín, ale povedzme 20 hodín a viac\".

Kolesár dúfa, že im realizácia projektu zabezpečí lepšiu budúcnosť. \"Záplavy sme tu zatiaľ v tomto roku nemali, ale veríme, že nám realizované opatrenia pomôžu v prípade potreby zachytiť prívalové vody,\" povedal starosta. Ako dodal, do realizácie podobného projektu sa pustili aj ďalšie obce, a to susedná Radoma a Kružľová v okrese Svidník.
 

Vyberte región